בשבוע שעבר ניתן פסק דין תקדימי בבית הדין האזורי לעבודה בחיפה, אשר קובע סטנדרט חדש לשימוש בכלי בינה מלאכותית בהליכים משפטיים, ולעניינינו – האם המעסיק יישא בתוצאות הכלכליות של שימוש לא זהיר בטכנולוגיות אלו ?
בתיק שנדון לאחרונה, הגיש עורך דין תגובה משפטית שהסתמכה על פסקי דין שכלל לא היו קיימים במציאות – תוצר של הסתמכות על מידע שגוי שהופק באמצעות כלי בינה מלאכותית. בית הדין קבע כי מדובר בהטעיה והחליט על פסיקת הוצאות.
החידוש המשמעותי למעסיקים
הנקודה המשמעותית ביותר למעסיקים בפסק דין זה היא שבית הדין הטיל את ההוצאות באופן אישי על עורך הדין המייצג, ולא על הלקוח. זאת בשונה מהמקובל בדרך כלל, כאשר פסיקת הוצאות מוטלת על בעל הדין עצמו.
בנימוקיו, הדגיש בית הדין כי הטלת הוצאות על מעסיק במקרה כזה תהא "בבחינת תשלום כפל: לא זו בלבד שנמנע ממנו ייצוג משפטי ראוי והולם, אלא שהוא אף יידרש לשאת במחיר התנהלותו הפגומה של בא-כוחו".
השלכות מעשיות
- הגנה כלכלית – הפסיקה מספקת הגנה למעסיקים מפני נשיאה בעלויות הנובעות מטעויות מקצועיות של מייצגיהם בכל הקשור לשימוש בטכנולוגיות חדשות.
- סטנדרט מקצועי גבוה יותר – בתי המשפט דורשים מעורכי דין רמת זהירות מוגברת בשימוש בכלי בינה מלאכותית, דבר המבטיח איכות ייצוג גבוהה יותר.
- תמריץ חיובי – הפסיקה יוצרת תמריץ משמעותי למייצגים המשפטיים לנקוט במשנה זהירות ולאמת מידע המופק באמצעות AI לפני הגשתו לערכאות.
פסק הדין משקף את המגמה המתהווה של התאמת המערכת המשפטית לעידן הטכנולוגי החדש, תוך הטלת אחריות מוגברת על עורכי הדין ולא על לקוחותיהם.
ככל שארגונכם מתמודד עם שאלות הנוגעות לשימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית בהקשרים משפטיים או תעסוקתיים, או מעוניין בהדרכה מקיפה יותר בנושא – צוות המשרד עומד לרשותכם.