בימים אלה, בעקבות המצב הביטחוני והמשבר הכלכלי המתמשך, ארגונים רבים מוצאים עצמם נאלצים להתמודד עם ירידה בהכנסות ומצוקת תזרים. במקרים כאלה, מעסיקים נאלצים לשקול אפשרויות להתייעלות, כולל צמצום בכוח האדם, כדי להבטיח את יציבות הארגון. עם זאת, יש לזכור כי גם במצבים כאלה, קיימת חובה משפטית לנהל את הליך הפיטורים בצורה מקצועית ואחראית.
שימוע לפני פיטורים: מדוע הוא חשוב גם בפיטורי צמצום ?
לפי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה גם בעת קבלת החלטה על פיטורי צמצום מעסיקים מחויבים לערוך לעובד שימוע מקדים. מטרתו של השימוע היא לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו ולהציע חלופות, כגון הקטנת היקף המשרה או ניוד למחלקה אחרת.
בנוסף, ומניסיוננו בליווי מעסיקים בהליכי התייעלות וצמצום, בשימועים כאלה יכולות לעלות מצד עובדים טענות מפתיעות, אשר לא היו ידועות למעסיק קודם לכן, ועשויות להשפיע בסופו של דבר על ההחלטה לגבי הפיטורים.
כך למשל, במהלך ליווי של הליך התייעלות וצמצום שהענקנו לאחרונה לחברה בתחום ההייטק, שנאלצה לקצץ בכוח האדם בשל ירידה חדה בהכנסות, נערכו שימועים לעובדים המועמדים לפיטורים כדי לאפשר להם להציג את טענותיהם.
באחד השימועים, עובד ותיק בחברה חשף כי הוא נמצא במהלכו של הליך רפואי פרטי מסובך הדורש ממנו טיפולים תכופים. העובד הסביר כי אובדן מקום העבודה בשלב זה יפגע קשות ביכולתו להמשיך לקבל טיפול רפואי חיוני. נוסף לכך, הוא הדגיש את תרומתו הייחודית לצוות הפיתוח, כולל פרויקטים שהוביל אשר השפיעו ישירות על הכנסות החברה.
בעקבות המידע שהוצג בשימוע, המעסיק בחן מחדש את החלטתו לפטר את העובד והוחלט כי העובד ימשיך בתפקידו. במקום לפטרו, החברה בחרה לצמצם עלויות באפיקים אחרים, כגון צמצום שעות נוספות והפסקת פרויקטים שאינם קריטיים.
מקרה זה מדגיש את החשיבות שבעריכת שימוע גם בפיטורי צמצום, שכן מידע חדש וחשוב עשוי לעלות במהלכו ולהשפיע על החלטות קריטיות. הליך נכון ומקצועי יכול לא רק למנוע תביעות משפטיות, אלא גם לשמר עובדים מוערכים ולהפגין אחריות חברתית כלפי העובדים בתקופות משבר.
חובת היוועצות במקומות עבודה מאורגנים
במקומות עבודה המאוגדים על ידי ארגון עובדים, ישנה חובה להיוועץ עם ועד העובדים לפני כל הליך צמצום. היוועצות זו כוללת גם את קביעת זהות העובדים שעלולים להיות מפוטרים, בכפוף לשימוע. הקפדה על תהליך זה אינה רק חובה חוקית, אלא גם דרך למנוע סכסוכים ולשמור על יחסי עבודה תקינים.
עמידה בכללי השימוע: מפתח להימנעות מתביעות
הליך השימוע חייב להתבצע בהתאם לכללים ברורים. כללי השימוע, לרבות: תוכן הזימון לשימוע, ניהול פרוטוקול, מסירת החלטה מנומקת וכו', הם אותם כללים החלים בכל הליך שימוע ביחסי עובד – מעסיק.
כללים אלה הוצגו במאמר קודם שלנו. כדי לעבור למאמר לחץ כאן
לסיכום, תקופת משבר כלכלי מחייבת מעסיקים לקבל החלטות קשות, אך ניהול נכון של הליכי פיטורים – תוך עמידה בדרישות החוק ושקילת נסיבות אישיות – יכול למנוע טעויות משפטיות יקרות ולשמור על המוניטין של הארגון.