זכויות עובדות כוח אדם בהריון – מדריך למעסיקים לאור פסיקה חדשה

פסיקה חדשה של בית הדין הארצי לעבודה מחדדת את חובות המעסיקים בפועל וקבלני כוח האדם בנוגע לזכויות עובדות בהריון. פסיקה זו, אשר הובילה לפסיקת פיצוי של 82,000 ₪ לטובת עובדת אשר הועסקה במשך 8 חודשים בלבד בשכר מינימום, מהווה תמרור אזהרה למעסיקים ומספקת הנחיות ברורות לניהול מצבים דומים.
עובדות המקרה
בחברה תעשייתית חקלאית הועסקה עובדת, אזרחית אריתריאה, דרך חברת כוח אדם. במהלך תקופת עבודתה נכנסה העובדת להריון. בשליש השלישי להריונה נעדרה מהעבודה מספר ימים בשל מחלה. לאחר מכן, נאמר לה להמתין בבית להנחיות נוספות ולא לחזור למקום עבודתה. בהמשך, זומנה העובדת לשימוע על ידי חברת כוח האדם אליו לא התייצבה מכיוון שלא הבינה את משמעות הזימון. לאחר מכן הופסקה העסקתה.
העובדת טענה שהליך הפיטורים בוצע שלא כחוק והגישה תביעה לבית הדין לעבודה אשר דחה את תביעתה והעובדת הגישה ערעור לבית הדין הארצי לעבודה. בית הדין הארצי נדרש לבחון את זכויותיה ואת אחריותם של שני הצדדים: קבלן כוח האדם והמעסיק בפועל.
הזכויות המשפטיות של עובדות בהריון
חוק עבודת נשים קובע באופן חד משמעי כי פיטורי עובדת בהריון אסורים ללא קבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. בנוסף, נקודת המוצא היא שהפיטורים קשורים להריון, אלא אם המעסיק מצליח להוכיח אחרת – משימה שלעיתים קרובות אינה פשוטה כלל.
המשמעות היא כי על המעסיקים בפועל כמו גם על קבלן כוח האדם לפעול בזהירות יתרה ולהקפיד על כל שלבי התהליך, החל משימוע כדין ועד קבלת היתר מתאים במקרה של כוונה לסיים את ההעסקה.
האחריות המשפטית של קבלן כוח האדם
פסק הדין חידד את החובות המוטלות על קבלן כוח האדם כאשר מדובר בעובדת בהריון:
• שמירה על זכויות העובדת – קבלן כוח האדם מחויב להבטיח את זכויותיהן של עובדות בהריון המועסקות דרכו, ובכלל זה הגשת בקשה להיתר פיטורים במקרה הצורך.
• רציפות תעסוקתית – גם אם המעסיק בפועל אינו זקוק עוד לעובדת, הקבלן נדרש להציע לה עבודה חלופית כדי לשמור על רציפות עבודתה.
האחריות המשפטית של המעסיק בפועל
המעסיק בפועל (המשתמש בשירותי חברת כוח אדם) אינו פטור מאחריות. בית הדין הבהיר כי גם הוא מחויב להבטיח שהליך פיטורים ייעשה כחוק, במיוחד במקרה של עובדת בהריון. החובות כוללות:
• עריכת שימוע – על המעסיק בפועל לערוך שימוע מסודר, יחד עם נציג חברת כוח האדם או בנפרד, ולוודא שהעובדת מבינה את מטרתו.
• קבלת היתר פיטורים– על המעסיק בפועל לדאוג לקבלת היתר לפיטורים מהממונה על חוק עבודת נשים.
השלכות וסיכום
בית הדין פסק לטובת העובדת ופיצה אותה ב- 82,000 ₪ בגין הפרת זכויותיה. הן חברת כוח האדם והן המעסיק בפועל חויבו בתשלום.
מקרה זה משמש תזכורת חשובה לכל מעסיק ומנהל בנוגע לאחריות המשפטית הכרוכה בהעסקת עובדי כוח אדם בכלל, ועובדות חברת כוח אדם בהריון בפרט.
על מנת להימנע מהשלכות משפטיות חמורות, הקפידו לפעול בהתאם לדין – ובכל מקרה של ספק, פנו לייעוץ מקצועי. משרדנו עומד לשירותכם במתן פתרונות משפטיים מותאמים אישית.

 

 

2025-01-08T16:23:56+02:00